Kauppatori, Esplanadi

Helsinki

Toukokuu 2014


Eipä ole tullut ajattelleksi Kauppatoria ihmeempänä paikkana, mutta kun Helsingissä tulee käytyä harvoin niin huomaa, että onhan tuo erikoisempi paikka. Jokin syy täytyy olla, että tori kuhisee turisteja. Myynnissä on kaikenlaista ja syötävääkin löytyy ja monia pikku risteilytyä voi tehdä kauppatorilta lähtien.

Historia on torilla pitkä se kun perustettu jo 1800 luvun alussa. Alueelle on tuolloin tuotu runssaasti täyttö maata, jotta on saatu laivaliikenteelteelle sopivatori. Altaita on rakennettu kolme ja yksi kanava.

IMG_8717-normal.jpg

Nähtävää on torin ympäristössä huimat määrät kaikenmoisia rakennuksia. Keskeltä Kauppatoria löytyy Keisarinnankivi. Tämä on pystytetty Nikolai 1. puolison ensimmäisen Helsingin vierailun muistoksi vuonna 1835.

IMG_8721-normal.jpg

1909 valmistunut raitiovaunu liikennöi Kaupatorilla aina 1900- luvun puoleen väliin asti. Avoimessa (perä)kesävaunussa on raikasta matkustaa. Raitiovaunu on entisöity käyttöön viitien vuotta sitten.

IMG_8728B-normal.jpg

Esplanadin puisto on vuodesta 1812 saakka ollut suosittu kävely paikka. Myös monenlaisia esityksiä puistossa on Espan lavalla. Puisto on läpikiulku paikka siellä voi istuskella ja monet käyvät piknikillä siellä.

IMG_8731B-normal.jpg

Johan Ludvig Runebergin muistomerkki on vuodelta 1885 keskellä Espan puistoa

IMG_8735-normal.jpg

Kuvien laatu on heikko, koska sattui olemaan melko huono kamera matkassa.